Tuesday, June 26, 2007

Tid for tidsskrifter

Aftenposten Morgen 17.06.2007
Enge Mariann
Seksjon: Kultur Del: 2 Side: 12
Klasse: Kultur og underholdning
Emne: Litteratur|Tidsskrifter

STRØMMER PÅ. Utvalget av litterære tidsskrifter er bedre og mer variert enn på lenge.

I 1988, for snart 20 år siden, kom det aller første nummeret av Vagant ut, redigert av en gjeng entusiastiske litteraturvitenskapsstudenter ved Universitetet i Oslo, med nåværende Bokvennen-redaktør Gunnar Rebnord Totland i spissen. For meg som 17-åring var det første Vagant noe i nærheten av en åpenbaring, og jeg tegnet umiddelbart et abonnement på dette seriøse, morsomme, avanserte, uhøytidelige og engasjerte tidsskriftet.

Ekstravagant. Siden den gang har Vagant vært igjennom en lang rekke forskjellige faser, med forskjellige redaksjoner og skiftende profiler, og min interesse har også vært noe skiftende. Men nå skjer det ting i Bergen, hvor Vagant har holdt til siden 2002: Det strømmer på med store, tykke, lekre, akk så fristende numre, og selv om jeg ikke lenger har tid til å sette meg bums ned og lese fra perm til perm, blir jeg igjen rett og slett glad ved synet av Vagant. Hittil i år har det kommet to ordinære utgaver: et temanummer om performativitet og et om estetikk og politikk, dessuten ble det nylig gitt ut et nydelig, lite Ekstravagant om og med Tone Hødnebø i forbindelse med at hun var årets festspilldikter under Festspillene i Bergen.

Mangfoldig bilde. Det ser ut til å ha foregått en generell oppblomstring av litterære tidsskrifter her i landet de siste årene, og det er et mangfoldig bilde som tegner seg. For å nevne noen: nykommeren Au Petit Garage fra Bergen, Kuiper fra Tromsø, Ratatosk fra Trondheim, de studentdrevne tidsskriftene Bøygen og Prosopopeia, rampete prosjekter som Kraftsentrum og Avsagd Hagle, og for de teaterinteresserte: Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift. Dessuten har nettidsskriftet Nypoesi.net nettopp lansert et dobbeltnummer om oversettelse, og snart kommer Rett Kopis store manifest-nummer, hvor de «dokumenterer fremtiden».

Sol, sjø og tidsskrifter. Problemet er bare: Når skal man få tid til å lese det alt sammen? Sommerferien, kanskje det er tingen? Sol, sjø og tidsskrifter? Jah, det høres slett ikke så verst ut.

©Aftenposten

No comments: