Friday, November 9, 2007

Aftenposten Aften på tur

Aftenposten Aften 05.11.2007
LANDE FRANK
Seksjon: Puls Del: 1 Side: 22
Klasse: Kultur og underholdning
Emne: Litteratur|Festivaler


Fredag åpnet Oslo Poesifestival på Litteraturhuset. Til stede var poeter,
litteraturelskere og en rødkledd Mia Berner. FRANK LANDE ROLF ØHMAN (foto)

Baren og restauranten inne på Litteraturhuset er tilnærmet full klokken 21 fredag kveld. Sofaseksjonen innerst i baren er mørk, og den sterkeste lyskilden er billys og gatelykter som kommer inn gjennom vinduene. Langs baren står en håndfull poeter og deres venner. Restauranten ved inngangen har ingen ledige bord, men mange av dem som sitter der viser seg å ikke engang vite at det er en poesifestival her i kveld.

- Vi er her for å spise og drikke, ler de unnskyldende.

Konsentrerte lyttere

Klokken 22 står poeten Morten Wintervold på scenen i underetasjen, i rommet som er oppkalt etter Henrik Wergeland. Det er færre mennesker her enn oppe i baren, men det er et respektabelt oppmøte. Noen sitter ved bord, mens andre sitter på de to radene med røde kinoseter helt bakerst i rommet. Inngangsdøren åpnes og lukkes med jevne mellomrom, når folk går ut med tomme glass og andre kommer inn med fulle glass.

Det er nesten utrolig stille her inne, med tanke på at det er såpass mange mennesker til stede. Når Wintervold har lest ferdig et dikt og blar seg frem til det neste, forblir publikum så stille at man faktisk kan høre den lave duren fra ventilasjonsanlegget.


Ei jente sitter med et tomt vinglass på bordet, stirrer i gulvet og hører tilsynelatende veldig godt etter. Denne lyttestillingen skal i løpet av kvelden vise seg å være veldig populær blant poesipublikumet.

På en av stolrekkene lengst fremme ved scenen sitter sosiolog, filosof, forfatter, journalist og samfunnsviter Mia Berner og poet Espen Stueland. Berner har på seg følgende rødfargede ting: Briller, bukse, tresko, genser, krykker, ytterjakke, neglelakk og - hun fisker den opp fra den kun
delvis rødfargede vesken for fotografen - leppestift.

- Man må ikke bli lurt av gode opplesere av dårlige dikt, sier hun.

Rastløse

Når klokken nærmer seg midnatt går poet Terje Dragseth og gitarist John Nikolaisen på scenen med hver sin gitar. Det er en mer rastløs stemning i publikum enn da Morten Wintervold sto på scenen to timer tidligere. De fleste av dem som nå sniker seg ut døren for å hente påfyll, kommer tydeligvis ikke tilbake igjen.

frank.lande@aftenposten.no

Henning Bergsvåg

Hvorfor er du her i kveld?

- Det er en del fine poeter som skal lese høyt.

Skal du delta på hele festivalen?

- Jeg tenkte å komme innom i morgen også. Det er veldig høyt nivå på det som foregår her.

Hva gleder du deg mest til?

- Å høre Ulf Nilsson lese. En fantastisk svensk poet som jeg opplever som undervurdert i Sverige, men som Litteraturhuset heldigvis har vært glupe nok til å invitere.

Ketil Karlsen

Hvorfor er du her i kveld?

- Jeg vet ikke, for å være helt ærlig. Men jo lenger jeg er her, desto mer friker jeg ut. Selv i løpet av to dager ville jeg aldri klart å finne et svar på hvorfor jeg er her. Det er et altfor stort spørsmål.

Skal du delta på hele festivalen?

- Dette er det nærmeste jeg kommer en intellektuell orgasme, så selvfølgelig.

Hva gleder du deg mest til?

- Det er litt vanskelig å svare på. Stemningen, tror jeg. Og stillheten etter et godt dikt.

Cecilie Hauglund

Hvorfor er du her i kveld?

- Fordi jeg elsker poesi, ha ha!

Skal du delta på hele festivalen?

- Ja. Jeg har lyst til å få med meg mer om hva som rører seg i de andre nordiske landene.

Hva gleder du deg mest til?

- Debatten i morgen om samtidspoesien. Og konsertene, både i kveld og i morgen.

OSLO
POESIFESTIVAL

Etter suksessen i 2005 ble Oslo poesifestival arrangert for annen gang i helgen.
Publikum ble invitert til tre begivenhetsrike dager i Litteraturhuset. På programmet var opplesninger, performance, forelesninger, samtaler, debatter, utstillinger, filmvisninger og konserter.

Bildetekst: Mia Berner og poet Espen Stueland hadde sikret seg plasser langt fremme. Norske Morten Wintervold var én av mange poeter som leste høyt på poesifestivalens åpningskveld.

©Aftenposten

1 comment:

Mariann said...

Må si jeg synes denne artikkelen er litt underlig. Men morsomme svar fra de tre publikummerne. Regner imidlertid med at det var Ulf Eriksson Bergsvåg gledet seg å høre.